An interview with Manishi Baranwal

Book Name - "Poems Desired by Heart" and Many More
Hobbies and Interests – Writing and Painting
Amazon Link - Buy Now

Q1. Hello, Tell us a little about yourself? Perhaps something not many people know?

Ans : I started my carrier as a teacher. I studied in Lucknow University. I paid my University fees by my earning from tuition of boys and girls. While in job at Kolkata I taught Hindi to Bengali students. I helped a Sindhi to edit data for compilation of a book regarding eminent Sindhi personalities of India. During studies of laws, when I was in job at Dehradun in Ministry of Defense, I wrote several poems and articles for various magazines. While at Kolkata I made many paintings and gifted them to various persons. I lived there as paying guest of Bengali and Punjabi families. I had opportunity to learn their culture and way of life.

Q2. Your every readers and me also wanted to know, Do you write every single day? How do you find or make time to write?

Ans: I do not write every single day. I write when I feel like, it may be continuous once in a month or may be after several months, when Goddess Saraswati descends on me, I write. Where there is a will, there is a way, so when I wish to write I find time to write.

Q3. How did you begin writing? Did you intend to become an author, or do you have a specific reason or reasons for writing each book?

Ans: I began writing when I was may be in High School. I wished to be an author, i wrote many popular articles on science as that was any subject. I also wrote stories for children, some of them were published in eminent magazines. I do not have any specific reason to write.

Q4. What is the most important thing that people DON'T know about your subject/genre, that they need to know?

Ans: I have written earth science research papers, that have been published in science journals and compilations. My papers presented in scientific seminars have been published in proceedings of seminars. I have been awarded a gold medal for excellent presentation of a scientific paper.

Q5. What was an early experience where you learned that language had power? What made you want to become a writer?

Ans: I had to write various scientific reports and research papers that made me realize that language had power to express yourself. Later on when I was superannuated I concentrated more on my power to write anthology and express myself through paintings etc.

Q6. If you could tell your younger writing self anything, what would it be?

Ans: Writing power comes with power to express youself. Take any subject and write few useless lines that will slowly develop to art of writing. During my studies of "Creative Writing in English" from IGNOU I wrote poems that later on became one of my publications.

Q7. What makes your book stand out from the crowd? What do you think is the future of reading/writing?

Ans: My book covers are my paintings, that is unusual for a writer to create a cover through his artwork. Reading magazines have declined now a days due to social sites. Cheap reading material over social sites takes away useful time and it is cheaper then to buy book/magazine.

Q8. Tell us about your upcoming books?

Ans: I am trying to work on an anthology of poems. I have half done work on gems and astrology. May be sometime I will be able to finish that. Upcoming book may be in English, an anthology of poems.

Q9. What is your role in the writing community?

Ans: In writing community I consider my role as marginal and less significant.

Q10. What was your hardest scene to write?

Ans: In scientific research papers it is difficult to make it interesting keeping the scientific values.

Q11. What’s the best way to market your books?

Ans: I have no idea about it at present.

Q12. Any last thoughts for our readers?

Ans: Reading is a habit developed through devotion and regular practice. Readers have to utilize their means to keep it alive.


Thank you very much for taking the time out of your busy schedule to take part in this interview.
Conatct us
Know More About Booksclinic

We are here to answer any questions you may have our company experiense. reach out to us and well respond as soon we can. fill out the queries form. Our representative will contact you shortly for initial consultation to determine your specific needs for your book. Now forget about the fussy laws and printing-publishing issues-for we are here, working day and night to make your dream come true. Publish your book, build a reader base.