An interview with Kalpana Mishra | Booksclinic Interview | Online Interview

An interview with Kalpana Mishra

Book Name - "Love Forever @ Rajpath"
Hobbies and Interests - Writing, Badminton, listening to hindi film music
Amazon Link - Amazon.in
Biographical Info - "A name suggests a lot about one’s personality. I sometimes wonder when Parents keep a name for their child do they actually want the child to become that? Probably, my parents had that in mind. An Officer in the Government of India, an avid NCC cadet during school times, an actor during her college days, she is a mother of two."
Favourite Quote - Follow 3 Ds

Q1. Hi Kalpana, thank you for agreeing to this interview. Tell us a little about yourself and your background?

Ans : I was born to Sindhi parents in Delhi and have got married in a family from Bihar. So, basically, I am a "Delhi ki Beti and Bihar ki Bahu".
I am a Group A Officer in the Government of India by profession and an Author by passion. I am also a visiting faculty to a number of Government Institutes, Schools, Colleges and Universities spreading awareness about various issues like Gender Sensitisation at work place and other Gender issues.
I’m a contributor, reviewer and blogger on various blogging sites like booktalereviews.blogspot.com, abheekalp.blogspot.com, mycity4kids.com and talkingbooksmagazine.wordpress.com. My short stories, poems and articles have been published in various publications like Writer’s Ezine, Story Mirror and my office magazines. One of my articles made it to The Times of India newspaper too.
I have multifarious interests ranging from most of the art forms to sports. I have been an acclaimed actor and sports personality in my college and school days. For me acting, writing, voicing are all a form of expression and communication.
In short, if the roles of a mother, wife, daughter, sister are intertwined with the roles of author, speaker, blogger, reviewer, performer, then the outcome will be named Kalpana Mishra.

Q2. Your every readers and me also wanted to know, Do you write every single day?

Ans: I am an advocate of 3 Ds, Dedication Discipline and Determination. These three things are most important for a writer, as a matter of fact these three things are important for any person to excel in any field. You might be a creative person, having many wonderful ideas, but if you are not dedicated enough to pen it down on paper, disciplined enough to complete it and determined enough to ensure that it sees the light of the day, the creativity is of no use. Hence, following my 3 D policy, I write every day. Some days, I write a page, on other occasions I might end up writing only a single line, which too make be deleted the next day, but on a holiday if I find myself lucky enough, I write as many as two to three chapters in a single day.

Q3. How did you begin writing? Did you intend to become an author, or do you have a specific reason or reasons for writing each book?

Ans: Being a multi-tasker I was, I had started writing in college itself. I remember, when I narrated one of my poems on Dowry to a friend, he told me that it seems that the poem has been written keeping in mind his sister’s case. It became a way for me to express myself. After college, apart from pursuing a degree in MBA, I was also doing a course in acting, and writing somehow took a back seat. Through Open Competitive Examination I got my job. But, somehow, before the creativity in my system which was getting suffocated could finally die, I found out about my Office Magazines, and started giving vent to my creative juices again.

Q4. What period of your life do you find you write about most often? (child, teenager, young adult)

Ans: I write stories that are marginally fictionalised. Having said that, the most sought after part of any story is the part of the young adults as most of our readers belong to this age group.

Q5. What was an early experience where you learned that language had power?

Ans: I first felt the power of words when I first took up writing crisp Hasya Kavitayein on social causes with a powerful message. I gained confidence with my short stories and articles getting selected for magazines and newspaper. That was the time, I really felt that probably I had it in me and could write more such stuff which could lead to a better India.

Q6. If you could tell your younger writing self anything, what would it be?

Ans: Keep writing dear, you have a lot to achieve and way to go.

Q7. Tell us some more about your book.?

Ans: You must have heard about girls getting kidnapped and forcibly married off. Love Forever @ Rajpath is a story of a boy being kidnapped and forced to marry off a girl without his consent. This concept is called “Zabaria Shaadi”, and is still prevalent in Central India.
Love Forever @ Rajpath flags of with the story of two Government Servants falling in love. Since, Rajpath is the road, the corridor of power where most of the Government Organisations are situated, many a love stories brew and unfold on this road. These stories are mostly untold. Infact, there is a notion amongst people that Government setups are very boring, and that the word “romance” should be alien to this setup. However, I must say, such notions will definitely get a new perspective, after this book.
There should definitely be a message that the author wants to convey with every book. I never wanted to write a simple romance based fiction. I strongly feel that the authors, actors and other such media personalities, are the people who can make the change happen by conveying through their words and actions. I am strongly in favour of the “Beti Padao, Beti Bachao” term coined by our Hon’ble Prime Minister. Half of the gender based issues will die their own death, if the girls of our country are educated.
Though the topic is heavy, the treatment is fun and not the least educative.
“Love Forever @ Rajpath” has been receiving rave reviews from readers as well as the first timers. The national daily Hindustan Times feels that it’s a “SIMPLE STORY WITHA GRIPPING TWIST”, while THE PIONEER announced the arrival of a new author on the block. The Hindustan Times, Ranchi even went to the extent of calling Love Forever @ Rajpath, “A ROMANTIC TAKE ON A SOCIAL ISSUE”. The book has been lauded as “A valuable addition to my library” by Smt Maneka Gandhi, Hon’ble Minister of Women and Child Development. The veteran actor and noted parliamentarian Shri Shatrughan Sinha regarded the Author for writing a story on such a bold subject. Former Minister of Home Affairs, a renowned Parliamentarian and Former Governor of Jharkhand, Orissa and Assam, Shri Syed Sibte Razi, applauded the author for taking up such a rampant social issue in her first attempt at writing a novel encouraging her to take up more such issues in her next. The most loved TV Actor Shri Hiten Tejwani even went on to the extent of calling for a TV Series on the book.

Q8. Tell us about your upcoming books?

Ans: I shall soon come out with my second book and as promised to my readers, it is again an intense love story with a strong message attached to it. As I maintain, pen is a very strong medium to not only convey stories but also to bring about a change through it.

Q9. Which actor/actress would you like to see playing the lead character from your most recent book?

Ans: In Love Forever @ Rajpath, I could actually imagine Anushka Sharma playing the part of the female lead Shalini, while Ranbir Kapoor playing the part of Kartik, the male lead.

Q10. What was your hardest scene to write?

Ans: I find the love scenes the hardest to be written, because then I am constantly being reminded of my kids, like, “what if they read it” or maybe my parents.(in the lighter vein)

Q11. What’s the best way to market your books?

Ans: The best way is to go out and be in constant touch with your readers.

Q12. Any last thoughts for our readers?

Ans: I request all my readers to read “Love Forever @Rajpath”. It is not only a lighter take on a heavy weight topic but also enlightens our youth on a subject which is still alien to most of us, and once you read it, do review it on a social platform for the writer to know how did you like my effort. It’s like an exam, and every such feedback is like a result given by the examiner. I would love to know whether I have passed with flying colours.


Thank you very much for taking the time out of your busy schedule to take part in this interview.
About Us

We are here to answer any questions you may have our company experiense. reach out to us and well respond as soon we can. fill out the queries form. Our representative will contact you shortly for initial consultation to determine your specific needs for your book. Now forget about the fussy laws and printing-publishing issues-for we are here, working day and night to make your dream come true. Publish your book, build a reader base.

Reach Us